In Nederland is meer voedsel beschikbaar dan ooit tevoren, het is veilig en we betalen er relatief weinig voor. Nederlands voedsel wordt efficiënt geproduceerd en wereldwijd geëxporteerd. Tegelijk zijn er zorgen over de negatieve effecten van de productie en de consumptie van ons voedsel op het milieu en de biodiversiteit, op onze eigen gezondheid en op het dierenwelzijn. Recent is daar de zorg bijgekomen over de effecten van onze voedselproductie op de klimaatverandering. Zelfs als alle thans beschikbare maatregelen worden genomen om de uitstoot van broeikasgassen door de Nederlandse veehouderij te beperken, dan zal naar verwachting in 2050 de veehouderij toch nog beslag leggen op de totale toegestane broeikasgasuitstoot in Nederland. Een transitie naar een duurzamer en gezonder voedselsysteem is daarom volgens de Rli noodzakelijk.
Bekijk de animatie met een korte uitleg over het advies ‘Duurzaam en gezond’
Lees het hele persbericht ‘Klimaatopgave vraagt nieuw voedselbeleid’
Lees meer over het advies ‘Duurzaam en gezond’
Voor meer informatie over het advies kunt u contact opnemen met Hannah Koutstaal, projectleider, hannah.koutstaal@rli.nl tel. 06 11797505.
Minister Schouten (LNV) en staatssecretaris Blkohuis (VWS) namen het advies 'Duurzaam en gezond' in ontvangst. Op de foto Jan Jaap de Graeff, voorzitter Rli (l) en Krijn Poppe raadslid (r)