Podcast: Waarom vind ik geen woning in de stad?

De beschikbaarheid en de betaalbaarheid van woningen staan enorm onder druk. Niet iedereen kan wonen waar hij of zij wil, of kan überhaupt een woning vinden. Steden worden steeds lastiger toegankelijk. Voor mensen met een laag inkomen, maar ook voor mensen met een middeninkomen is een woning in de stad steeds moeilijker haalbaar. Het verschil tussen koop en huur is uit balans. Hoe zorgen we ervoor dat iedereen zoveel mogelijk goed kan wonen en leven waar hij of zij wil? Beluister nu de 4e aflevering over wonen en stedelijke ontwikkeling van de podcastserie 'Nederland verbouwt in 7 vragen'.

Illustratie van een landschap dat wordt verbouwt met een koe, een weg en de skyline van een stad met hijskraan en windmolen

In deze aflevering praat Quintin Wierenga met Hedy van den Berk (bestuursvoorzitter woningcorporatie Havensteder), met Pieter Hooimeijer (emeritus hoogleraar sociale geografie en demografie Universiteit Utrecht en oud-raadslid Rli), en met Niels Koeman, (commissievoorzitter Rli-adviezen ‘Toegang tot de stad’ en ‘Onderdak bieden’).

Niels Koeman gaat in op de oorzaken van de wooncrisis. De rente die lange tijd zo laag was, heeft ervoor gezorgd dat prijzen hoog zijn opgelopen. Hij kijkt hierbij ook naar de overheid, die met het beleid van de afgelopen jaren de hele woningmarkt uit balans heeft gebracht. “Minister Blok heeft ooit gezegd: ‘Nederland is af, maar in elk geval is de woningmarkt klaar. Dus er hoeft verder niks te gebeuren en het kan allemaal zo rustig voortgaan.’ We hebben met elkaar een aantal jaren dat beleid gevolgd. Dat is niet één partij geweest, dat zijn meerderheden in het parlement en kabinetten geweest. We zien daar nu de consequenties van.”

Hedy van den Berk vraagt zich af hoe we op een goede manier de landelijke ambitie naar lokale afspraken kunnen vertalen. ”Hoe zorgen we ervoor dat we niet in een strijdmodel verwikkeld raken de komende jaren, maar dat we gewoon constructief aan de gang kunnen? Wij zijn er als corporaties van overtuigd dat er veel meer sociale huurwoningen bij moeten komen.” Zij pleit ervoor om beleid niet alleen op de middenhuur en koop te richten, maar in te zetten op de volle breedte van de woningmarkt. Dus ook voor die hele grote groep die een goedkopere woning nodig heeft.

Luister hier naar de vierde aflevering: ‘Waarom vind ik geen woning in de stad?’

Bijbehorende adviezen van de Rli vind je hier:

Voor wie een beperking heeft of iets wil terugzoeken, is een volledig transcript van deze aflevering te vinden via https://www.rli.nl/podcast. Daar vind je ook alle afleveringen van deze serie overzichtelijk bij elkaar.

Er volgen nog drie mooie afleveringen, wil je deze niet missen, abonneer je op de serie! De volgende aflevering gaat over digitalisering en de leefomgeving.

De Rli bestaat dit jaar 10 jaar, dit jubileum vieren wij met de podcastserie: ‘Nederland verbouwt in 7 vragen’. De serie wordt gerealiseerd door  NAP1 Podcasts in samenwerking met de Rli.