Wie betaalt de prijs voor een duurzaam menu?

Beluister de 2e aflevering van de podcastserie Nederland verbouwt in 7 vragen.

Nederland gaat op de schop en de ruimte is schaars. Hoe denk jij dat het landschap in 2050 er uit gaat zien? Hoe komen we aan onze energie? Gaan we echt minder reizen? Hoe zorgen we voor een huis voor iedereen? In zeven afleveringen gaan we op zoek naar een antwoord op deze vragen. Beluister nu de 2e aflevering: Wie betaalt de prijs voor een duurzaam menu?

Illustratie van een landschap dat wordt verbouwt met een koe, een weg en de skyline van een stad met hijskraan en windmolen

Presentator Quintin Wierenga gaat in deze aflevering op zoek naar wat er nodig is voor een duurzaam menu. Maar wat verstaan we onder duurzaamheid, en wie gaat daar voor zorgen? De boeren in Nederland behoren tot de wereldtop als het gaat om efficiëntie en innovatie. Maar met die voordelen komen dus ook nadelen.

‘Waar op dit moment natuurlijk veel over gesproken wordt, is de stikstofproblematiek, waardoor ammoniak uit het uitrijden van mest en stallen, neerslaat in natuurgebieden’, aldus Krijn Poppe, lid van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur.

In de podcast komt de hele voedselketen aan de orde. In de kern gaat het erom wat we straks op ons bord hebben, en dat betekent in de toekomst niet hetzelfde menu als nu. Tim van der Mark, varkenshouder in de Middenbeemster: ‘Als dat beleid dan verandert, en dat moet anders: allemaal prima, veel boeren vinden dat helemaal geen probleem. Maar dan moet het ook betaald worden. En dat is het grote probleem.’

Opnieuw Krijn Poppe: ‘Dat voedselsysteem heeft de afgelopen 75 jaar gezorgd voor een geweldige innovatie, waardoor voedsel nog steeds goedkoop is gebleven, of relatief goedkoper is geworden, zodat we nu nog maar 15 procent van ons inkomen betalen aan voedsel. Nou is een beetje de vraag of je voor de komende 20 of 30 jaar die 15 procent nog verder moet terugdrukken, of dat je die geweldige innovatiekracht eens gaat inzetten op die problemen van klimaat, biodiversiteit, en gezond eten.’

Luister hier naar de tweede aflevering: Wie betaalt de prijs voor een duurzaam menu?

Er volgen nog 5 mooie afleveringen, wil je deze niet missen, abonneer je op de serie! De volgende aflevering gaat over natuur en landelijk gebied.

De Rli bestaat dit jaar 10 jaar, dit jubileum vieren wij met de podcastserie: ‘Nederland verbouwt in 7 vragen’. De serie wordt gerealiseerd door NAP1 Podcasts in samenwerking met de Rli.