De aanbevelingen worden betrokken bij de uitwerking van beleid en besluitvorming. Het kabinet geeft in zijn reactie aan hoe zij met de aanbevelingen omgaat in zowel theorie als praktijk in het sturen op brede welvaart. Daarbij wordt verwezen naar de Sustainable Development Goals (SDG’s) en het analysekader van de nationale planbureaus met acht thema’s voor de mate van brede welvaart in ons land. Verder verwijst het kabinet naar de monitor Brede Welvaart (CBS) en de publicatie van factsheets Brede Welvaart (sinds 2023 op Prinsjesdag en vanaf 2026 op Verantwoordingsdag). Ook wordt gewezen op de reflectie op brede welvaart van de planbureaus bij de Miljoenennota 2025.
Aanbeveling 1 van de Rli is om te zorgen voor betere instrumenten voor het vergaren en ontsluiten van beleidsinformatie. Het kabinet verwijst naar de ook in het Rli-advies genoemde instrumenten maatschappelijke kostenbatenanalyse (MKBA) en het Beleidskompas en geeft aan zich in te zetten om de bekendheid met en het (correcte) gebruik van het Beleidskompas te vergroten en te versterken. “Zo geeft het kabinet invulling aan aanbeveling 1,” aldus de kabinetsreactie.
Aanbeveling 2 is om de beleidsinformatie over brede welvaart systematisch te gebruiken bij normatieve beleidskeuzes. In zijn reactie geeft het kabinet aan dat het huidige stelsel, waarin departementen en ministers onderling afstemmen en uiteindelijk besluiten in de ministerraad, met een controlerende taak van het parlement (waarin zij brede welvaart centraal moet stellen), wat het kabinet betreft een stelsel van checks and balances vormt.
Aanbeveling 3 is om voorbereidingen te treffen voor het opnemen van een ‘kapitalenbegroting’ in de rijksbegroting. Het kabinet kiest hier niet voor, omdat in zijn ogen de nadelen hiervan zwaarder wegen dan de voordelen. Aanvullend hierop neemt het kabinet de aanbeveling niet over om de rijksbegroting om te zetten naar een baten-lasten stelsel als begrotings- en verantwoordingsstelsel voor de rijksoverheid. Het kabinet verkiest de huidige inrichting op basis van het (financieel en economische) kas-verplichtingenstelsel.
Tot slot beveelt de raad in aanbeveling 4 aan om op regionaal niveau betere afspraken te maken tussen Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen, zodat ook regionaal beter op brede welvaart kan worden gestuurd. Het kabinet is het eens met de Rli dat veel opgaven en doelstellingen samenkomen in de regio en dat het voor het Rijk belangrijk is regionaal te coördineren in bredewelvaartsbeleid. Het Rijk zegt dit onder meer in de praktijk te brengen door zijn opvolging van het advies Elke regio telt! (Rli, RVS en ROB, 2023), onder andere in de vorm van het Nationaal Programma Vitale regio’s.
Lees de kabinetsreactie op het advies ‘Waardevol regeren: sturen op brede welvaart’
Lees het advies 'Waardevol regeren: sturen op brede welvaart'
Bekijk de infographic met de conclusies en aanbevelingen uit het advies
Voor meer informatie over het advies kunt u contact opnemen met projectleider Douwe Wielenga, douwe.wielenga@rli.nl of 06 2124 0809