Perspectieven landbouwers [1]
Aanleiding en adviesvraag
De landbouw staat voor grote opgaven om te verduurzamen. De inzet van het Nederlandse kabinet is dat in 2030 kringlopen zijn gesloten en dat Nederland koploper is voor kringlooplandbouw. De Nederlandse boeren zitten vast in een systeem dat is gericht op intensivering en schaalvergroting. De landbouwketen moet sterk internationaal concurreren; dat vraagt om een lage kostprijs.
De boeren zijn schakels geworden in een keten van internationale bedrijven, die allemaal meer verdienen naarmate de boeren meer produceren, denk aan veevoerbedrijven, zaad- en pesticideleveranciers, banken, verzekeringsmaatschappijen, machinebouwers, supermarkten etc.. Boeren ervaren daarmee een spagaat tussen de wens tot duurzaam produceren en de eis van de (inter)nationale markt. Duurzaamheidseisen door de overheid leiden immers tot kostenverhogende maatregelen.
In het werkprogramma 2021-2022 is tegen deze achtergrond de vraagstelling voor het advies als volgt geformuleerd:
Welk toekomstperspectief is er voor de Nederlandse agrosector, voor de mensen die er werken en voor de door de landbouw beheerde gronden binnen de randvoorwaarden van duurzaamheid? Hoe kan de maatschappelijke meerwaarde van duurzame landbouw tot uitdrukking komen in economisch perspectief voor ketenpartijen in de voedselsector? Welke kaders zijn daarvoor nodig en welke voorwaarden stelt dit aan sturing op de verschillende schakels in de keten, en met welk instrumentarium kan de overheid actief bijdragen aan het realiseren van de ambities voor een duurzame en innovatieve topsector?
Planning
De verwachting is dat het advies in december 2021 wordt uitgebracht.
Samenstelling raadscommissie
Krijn Poppe, raadslid en commissievoorzitter
Pallas Agterberg, raadslid
Externe commissieleden
Noelle Aarts (professor Socio-Ecological Interactions, Radboud Universiteit)
Kees Oomen
Voor meer informatie over het advies kunt u contact opnemen met Nicole van Buren, projectleider, nicole.van.buren@rli.nl [2] 06-10172005.