In het advies, dat we op 29 februari 2024 hebben aangeboden aan kabinet en parlement, doen we aanbevelingen voor de nationale aanpak waarin de principes doeltreffendheid, uitvoerbaarheid, rechtvaardigheid en doelmatigheid centraal staan. Bij het uitwerken van aanbevelingen zetten wij doeltreffendheid voorop. Na alle jaren waarin het probleem is blijven liggen, moet het nu snel en effectief worden aangepakt.
Het kabinet benoemt, in lijn met zijn demissionaire status, dat over het door ons voorgestelde pakket van maatregelen ‘nadere politieke besluitvorming moet plaatsvinden’. Wij denken dat de vier beschreven principes in het advies en de in het advies beschreven noodzakelijke samenhang in maatregelen om te komen tot een doeltreffende aanpak daarbij houvast kunnen bieden.
Dit laat onverlet, zoals het kabinet ook schrijft in zijn kabinetsreactie, dat het huidige kabinet nu ook al acties in gang moet zetten om geen kostbare tijd te verliezen. Bijvoorbeeld op het gebied van preventie, ondersteuning en innovatie. Voor Prinsjesdag wil het kabinet de Tweede Kamer nader informeren over de voortgang van deze ingezette acties. Hiermee onderschrijft het kabinet de urgentie van de funderingsproblematiek.
Als laatste heeft de Tweede Kamer ook besloten om door te praten over de door ons voorgestelde nationale aanpak van de funderingsproblematiek. Daartoe wordt een technische toelichting op het advies ingepland voor de vaste Kamercommissie Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Aanvullend heeft de Tweede Kamer besloten om tevens een plenair debat in te plannen over de funderingsproblematiek. Beide vergaderingen moeten nog worden ingepland.
Achtergrond bij het advies
Veel gebouwen in Nederland zijn gebouwd op instabiele bodem. Daarom krijgen naar verwachting meer dan vierhonderd duizend panden in Nederland funderingsschade. Veel mensen komen daardoor in grote problemen: zij voelen zich onveilig in hun huis of hebben geldzorgen. Als de overheid niet helpt om het probleem op te lossen, lopen de maatschappelijke kosten op den duur op tot ruim 50 miljard en zal de onrust hierover in de samenleving sterk toenemen.
Funderingsproblematiek heeft ook forse emotionele en maatschappelijke gevolgen voor mensen. Het hebben van een veilig en betaalbaar thuis is een van de belangrijkste basisbehoeften. Door slechte funderingen en verzakkingsschade komt deze basisbehoefte in het gedrang en staat het leven opeens zowel letterlijk als figuurlijk op losse schroeven.
Om te voorkomen dat de funderingsproblematiek ontaardt in een funderingscrisis stellen wij in ons advies een samenhangend pakket van maatregelen voor om te komen tot een doeltreffende nationale aanpak van de funderingsproblematiek. Onze aanbevelingen volgen vijf sporen:
- beschikbaarheid van risico-informatie over funderingsschade verbeteren;
- funderingsschade voorkomen;
- maatschappelijke problemen voorkomen door ondersteuning en ontzorging;
- subsidie- en leenmogelijkheden creëren voor schade- en funderingsherstel;
- zorgen voor gezamenlijke en krachtige uitvoering.
Deze vijf sporen zijn niet los van elkaar te zien; ze zullen tegelijkertijd moeten worden gevolgd om de aanpak van de problematiek effectief te laten zijn. En om te zorgen dat transparantie samen gaat met perspectief op een oplossing zodat maatschappelijke ontwrichting uitblijft. In de infographic die hieronder te downloaden is staan per spoor onze aanbevelingen vermeld. Daarbij hebben we ook aangegeven binnen welke tijdsspanne er maatregelen nodig zijn.
Lees de kabinetsreactie op het advies ‘Goed gefundeerd’
Lees meer over het advies ‘Goed gefundeerd’
Bekijk de infographic met de aanbevelingen uit het advies ‘Goed gefundeerd’
Voor meer informatie over het advies of uw reactie kunt u contact opnemen met de projectleider Joris Stok, joris.stok@rli.nl of +31 6 13246502